środa, 19 marca 2014

Sałatkowy fotomix - 5 pomysłów na warzywka!

Zimą takie sałatki goszczą w moim jadłospisie bardzo rzadko. Powody są dwa: warzywa, takie jak sałata, rzodkiewka, pomidory - są importowane, zazwyczaj z Włoch i z Hiszpanii i aż strach pomyśleć, ile siedzi w tym chemii, skoro muszą one w pięknej formie przetrwać cały transport i w Polsce trafić jeszcze do konsumenta. Kolejny powód: pracuję 4-6h w niskiej temperaturze i taka sałatka tylko wyziębiałaby mój organizm. Wiem, że jeszcze nie wszystkie warzywa są polskie (u nas póki co pomidory, sałata, zielenina), ale kiedy tylko robi się trochę cieplej i pojawia się słoneczko, to aż chce się pochrupać tej zieleniny! :)

Przygotowałam dziś dla Was kilka zdjęć z propozycjami pysznych sałatek. Przygotowuję je czasami w domu i zabieram do pracy, na zajęcia lub w podróż (tzw. lunchboxy), a nawet przygotowuję je w pracy (zabieram z domu umyte składniki). To prosta i bardzo szybka przekąska na drugie śniadanie, dodatek do śniadania, podwieczorek lub kolacja. Polecam! :)

Zdj. 1. Często tak wygląda u mnie śniadanie - 2 jajka na miękko, grzanki z chlebka orkiszowego i bardzo szybka sałatka z tego, co było w lodówce i trzeba było zjeść, żeby się nie zmarnowało - papryka, rzodkiewki, kukurydza + dressing: łyżeczka oleju lnianego, pół łyżeczki musztardy miodowej, pieprz cayenne.

 Zdj. 2. Przekąska przed wyjściem z dziewczynami na ploteczki przy kawie (żeby nie dopadł mnie wilczy głód!): liście świeżego szpinaku, jajo na twardo, pomidor + dressing: jogurt naturalny z pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.

 Zdj. 3. A to sałatka przygotowana w pracy przez mojego ukochanego (pracujemy razem na zmiany i często, kiedy jedno z nas przychodzi, to drugie w międzyczasie szykuje dla obydwojga taką sałatkę). Sałata lodowa, rzodkiewki, natka pietruszki, czarne oliwy + dressing (nie wiem dokładnie, jaki dressing, ponieważ to nie ja przygotowywałam, ale było pyszne :) )

Zdj. 4. Tradycyjny lunchbox: podsmażony na oliwie z oliwek indyk + ryż + sałatka: sałata lodowa, czerwona fasola, pomidor, ogórek, rzodkiewka + dressing: jogurt naturalny, łyżeczka oleju lnianego, pieprz ziołowy, musztarda, odrobina soku z cytryny.

Zdj. 5. Śniadanie przygotowane w pracy dla mojego T. Kanapki z chleba pełnoziarnistego z szynką oraz natką i koperkiem + sałatka: sałata, czerwona fasola, pomidor, rzodkiewka, pestki dyni + dressing: łyżeczka oleju rzepakowego z pomidorami i bazylią (olej rzepakowy jest zdrowy!!!), musztarda, pieprz.

Prawda, że pięknie, zdrowo i kolorowo? :)

Powitajcie wiosnę takimi oto bombami witaminowymi!

3 komentarze:

  1. Prawda, że pięknie, zdrowo i kolorowo. Najbardziej cieszy mnie, że zbliża się już wiosna i niebawem będzie sałatkowe szaleństwo pełną gębą :-)!

    OdpowiedzUsuń