niedziela, 16 marca 2014

Seria POKOCHAJ MLEKO: #1 Białka serwatkowe


Ruszam dziś z serią postów POKOCHAJ MLEKO. W czasie swoich studiów poznałam wielu ciekawych ludzi zajmujących się badaniami nam mlekiem i jego przetworami, uczestniczyłam w wielu bardzo interesujących wykładach na temat mleka, zebrałam bardzo dużo artykułów i książek na jego temat, pisałam o napojach mlecznych pracę inżynierską, a nawet sama produkowałam jogurt, mleko zagęszczone, masło, żółty ser. 
Myślę, że mam naprawdę dużą wiedzę na ten temat, dlatego chętnie podzielę się wszystkimi informacjami. Od tygodnia przeglądałam swoje materiały i przygotowywałam się do napisania czegoś ciekawego, mam nadzieję, że moje publikacje przypadną Wam do gustu :) 

W mediach i w opiniach lekarzy, dietetyków, specjalistów pojawiają się 2 zupełnie inne poglądy na temat mleka. Dawna, słynna kampania: PIJ MLEKO - BĘDZIESZ WIELKI, jak również odpowiedź na nią: PIJ MLEKO - BĘDZIESZ KALEKĄ.



Niezaprzeczalny jest fakt, że mleko dostępne w sklepach, poddane procesowi pasteryzacji lub wysokiej pasteryzacji (UHT - Ultra High Temperature), nie jest tak samo dobre, jak mleko prosto od krowy. Ma zupełnie inny smak (kto zna mleko 'ze wsi', ten wie :) ), zniszczeniu ulega 20-30% witamin oraz następuje redukcja aminokwasu lizyny. Mówi się nawet, że mleko UHT to biologiczny trup - tak wysoka temperatura (do 150'C) 'zabija' to co złe i niepożądane (bakterie, które powodują psucie produktu), ale również bakterie, które są korzystne dla naszego organizmu.



Nie rozpocznę tej serii od podstawowych informacji na temat mleka (wartość odżywczą można znaleźć wszędzie). Pierwszy post z mojej mlecznej serii będzie dotyczyć BIAŁEK SERWATKOWYCH (wszyscy piją białkowe serwatkowe odżywki, ale czy tak naprawdę wiecie, ile dobrego w sobie mają te białka?) Zapraszam do lektury.

POKOCHAJ MLEKO 
#1 Białka serwatkowe

Główne białka mleka to kazeina, która stanowi 75-80% wszystkich białek, oraz białka serwatkowe stanowiące 15-20% białek mleka. Do białek serwatkowych zaliczamy: alfa-laktoalbuminę, beta-laktoglobulinę, albuminę surowiczą, immunoglobuliny, laktoferynę i czynniki wzrostu. Ich spożywanie jest korzystne ze względu na bardzo korzystny i zbilansowany skład aminokwasowy tych białek. Spożycie 14g białek serwatkowych pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na aminokwasy!

Prozdrowotne działanie poszczególnych białek serwatkowych

Alfa- laktoalbumina

* Wykazuje zdolność wiązania jonów Ca2+ (jonów wapnia), dzięki czemu wapń w naszym organizmie jest łatwiej wchłaniany (1 szklanka prawdziwego mleka zawiera tyle wapnia, co 6 kg wołowiny!).
* Działanie antybakteryjne.
* Zawiera dużo tryptofanu (aminokwas), z którego w ludzkim organizmie powstaje serotonina, nazywana potocznie hormonem szczęścia. Dlatego spożywanie białek serwatkowych wpływa na nasz dobry nastrój, a nawet ułatwia zasypianie. 
* Chroni przed stanami zapalnymi żołądka i wrzodami.
~ wykorzystywana jest do produkcji odżywek dla niemowląt, rekonwalescentów, sportowców (szczególnie tych, którym zależy na budowie masy mięśniowej)

Beta-laktoglobulina: 

* Zawiera aminokwasy siarkowe (głównie metioninę), które są niezbędne dla utrzymania włosów i paznokci w dobrej kondycji.
* Działanie antyoksydacyjne.
* Działanie antynowotworowe.
* Zwiększa wchłanianie witaminy A w jelicie cienkim.
* Zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym.

Laktoferyna:

* Działanie przeciwwirusowe (hamuje wnikanie wirusów takich jak opryszczka, zapalenie wątroby typu C i B, HIV do wnętrza komórek).
* Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
* Działanie przeciwpasożytnicze (hamuje rozwój niektórych bakterii i pasożytów wspomagając odporność organizmu).
* Wspomaga wzrost mikroflory probiotycznej w jelicie modulując jej prawidłowy skład (wpływa to na prawidłowy przebieg procesu trawienia, poprawę wchłaniania witamin i wspomaganie odporności organizmu).

Pozostałe białka serwatkowe:

* Albumina surowicza: jej funkcją jest przede wszystkim utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
* Immunoglobuliny: funkcje odpornościowe.

Białka serwatkowe dostępne są na rynku w postaci koncentratów (WPC) lub izolatów (WPI). Nie są to tylko znane Wam wszystkim odżywki, ale również produkty wykorzystywane do produkcji mlecznych napojów funkcjonalnych. Przykładowo, w jogurtach odtłuszczonych mogą zastępować tłuszcz, korzystnie wpływając na konsystencję gotowego produktu oraz jego smak. Zapobiegają też procesowi synerezy, czyli wyciekowi serwatki (widać to często w jogurcie, kiedy otworzymy go i np. połowę zostawimy w lodówce; apropos - większość ludzi wyciek ten wylewa, uważając go za coś niepożądanego... nic bardziej mylnego! To właśnie nasza cudowna serwatka - "wmieszajcie" to zawsze z powrotem w jogurt! :) ). Co ciekawe, białka serwatkowe wykorzystuje się też w przemyśle mięsnym - do nastrzykiwania bloków i batonów wędlin, w celu poprawy wiązania wody, poprawy smaku i konsystencji.  Spotyka je się coraz częściej w produkcji wyrobów cukierniczych, przekąsek, zup w proszku. Znane są też batony proteinowe, które w składzie mają właśnie białka serwatkowe.

Białka serwatkowe są idealne jako suplement białkowy pomocny przy utracie masy ciała!

Pamiętajcie jednak, jeśli zdecydujecie się na zakup odżywki białkowej, aby wybierać te, które mają jak najkrótszą listę składników. Sama ich nie używałam (zamówiłam dopiero swoją pierwszą, którą będę używać tylko jako dodatek do koktajli i fitdeserów, a nie jako zamiennik posiłków), więc na ich temat nie napiszę nic, wielu fitblogerów pisało o nich niejednokrotnie, porównując ich składy, smaki itd. :)


Czy podoba Wam się taki cykl postów? Czy moja publikacja Was zainteresowała? Bardzo proszę o opinie w komentarzach pod postem.

Jak u Was dziś niedziela? Regeneracja? Aktywnie? Dziś rozpoczęłam tydzień przygotowań do regularnych treningów ZWOW Zuzki Light, zrobiłam worout for beginners z jej www, jest moc :) 


Bibliografia:
1. Cichosz G., Czeczot H., Żywieniowy fenomen mleka, Olsztyn-Warszawa 2013
2. Dylewska A., Tomczyńska-Mleko M., Mleko S., Napoje na bazie różnych produktów z serwatki oraz ich właściwości, Przegląd Mleczarski 12/2011
3. Dylewska A., Tomczyńska-Mleko M., Mleko S., Właściwości prozdrowotne napojów mlecznych o podwyższonej zawartości białek serwatkowych, Przegląd Mleczarski 5/2011
4. Brodziak A., Król J., Litwińczuk Z., Białka serwatkowe - właściwości żywieniowe i funkcjonalne, Przemysł Spożywczy, marzec 2012.


2 komentarze:

  1. To niesamowite ile informacji można zawrzeć w jednym poście na temat samego mleka :-) Publikacja bardzo interesująca, zdecydowanie poczytałabym więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dopiero część o białkach serwatkowych :) Jeszcze będzie na pewno tłuszcz mlekowy, przetwory mleczne... :) Zapraszam!

      Usuń